Tuesday, November 29, 2005

Walnut Choc cake
















Semalam dept. meeting. After meeting ade belated birthday celebration. Mine and opismate. Menu roti jala, makan sampai 2 kali round pagi dan petang coz tak abis2 and the choc cake was yummy but i couldnt finish it sebab dah full sangat2. Tht's one of the best thing abt my dept, mesti celebrate staff's birthday. Mine delayed coz last month bulan posa. It was fun, makan2 and pose2 and borak2 pasal me pegi tgk konsert di Pisa tu. Eeeuuwww..

Monday, November 28, 2005

Aduh Mawi haa

















Bos aku dpt jemputan ke Muzika Extravaganza 2 anjuran RTM and MediaCorp S'pore di PISA malam Sabtu lepas. Dia takmo pegi and suh aku pegi. I tot, its an orchestra kinda music performance, until i met Ros yang kata ada Mawi la dan lain2 artis. Ros mmg nak pegi. Anis plak tgk kat TV1 and know wht kinda nite it'll be. Aku lak tatau ape2 coz TV1 mmg not my channel la kan.. So we went after maghrib, dengan kad jemputan ditangan. Sampai depan pintu masuk, i saw lots of ppl with the invitation cards in their hands pun tak masuk2 lagi. Tak lama after that dah dengar org jerit2 suh buka pintu bagi masuk bla bla... Dah jadi havoc la plak coz org jaga pintu tak kasi masuk sebab dah penuh. Kecoh babe!

We took another way round and found the way to go inside the stadium. Mak oii ramainye umat. Seat dah tak nampak yg kosong dah. So we ol jalan nak duk kat tangga aje lah. Seats utk jemputan dah penuh oleh ntah sape2. Masa tu dah tak harap dah seats jemputan pun. Masa nak duk kat tangga, tepi2 kat gallery seat tu makcik2 lah yg duduk, offer kat we ol seat2 yg ade lebih. So dpt lah jugak duduk tapi terpisah la we ol bertiga ni. Makcik2 ni datang all the way from Sg. Petani. Yg sebaya mak aku pun ade. Ishh rajin nye. Rupanye later on dpt tau, depa dtg ngan bas yang disediakan oleh Adun kawasan. Setiap kampung, ade la calon2 nya yg dpt pegi, and ada yg dtg tu dari kalangan Wanita Umno. Makcik sebelah aku tanye aku dtg pukul bape? Aku jawab 7.30. Dia dengan bangga nye kata, dia dah sampai dari kul 5 and ada dlm dewan since 7pm lagik.. Hmm..

Performance dipancarkan live ke tv Rtm and channel Suria S'pore. Lepas performance oleh Azlina Aziz, Nassier Wahab, Zamani, budak2 S'pore, maka keluarlah MAWI. Ape lagi..gamat la stadium iteww. Dia nyanyi lagu Aduh Saliha. Lepas abis dia nyanyi, org pakat kuar ramai2. Rupanye ramai2 dtg tu sekadar nak tgk dia nyanyi. Bila dia kuar sekali lagi duet ngn Zamani, yg tgh keluar stadium, lari ramai2 ke seats semula duduk balik tgk dia nyanyi. Pastu kuar balik.. and tak lama pastu Mawi nyanyi lagi lagu Seroja and org pun lari2 masuk duduk balik to watch him. Aku tatau aura ape bende dia ada, but he's really a crowd puller la. Aku tak penah tgk org gilakan dia secara live till tht nite. And what a nite & experience it was for me.

Conclusion: kalau performance FREE ada MAWI, if u dont have the strength to brave the crowd (which is of coz MAWI's hardcore fans), or dont want to mati sesak napeh ke better stay at home ler watch tv aje.

Friday, November 25, 2005

Singapore is a 'Fine' city (3)
















Deskripsi gambar dari bawah:

1) Hall tpt conference di Intercontinental Hotel. We all dtg a bit awal, sbb naik cab. Ingatkan jauh sangat upernye 2 blocks away je dari hotel.
2) Me, Wan and Jim duduk sekali time conference. Ni kes takut ngantuk + leh borak2. Wan and Jim dari S'wak. Ternampak Jim masa tour Nat. Lib. Syok la ade geng.Mula2 sume kontrol cun tak ngantuk.. after few papers masing2 pun dh tak larat tahan mata. Wan tukang amik & supply gula2 mentos utk we all.
3) Me & Anis time jalan2 cari makan malam. Dinner disponsor oleh boypren lamo. Hiks! Makan di kedai Salero Bundo. Glamer la kedai tu kat sana. Lauk2 dia mmg sedap, makan plak buffet style. Berlawan2 pinggan sape banyak tingkat lah plak. Owner dia pun sporting, lagi2 bile tau we ol ni from M'sia. Kedai tu cantik & cozy betul. Lagu2 dia pun syahdu2, Broery Marantika - Angin Malam umpamanye. Isk.. kalau dating pun best la kat sini.
4) On the way balik, lalu deretan kedai2 ni, nama jalan dah luper. Tapi cantik betul sebab pintu2 kedai tu sumer di cat kaler yg lain2. So jadi menarik la keadaan kedai2 kat situ. Dah la bersih kan..
5) Waktu lunch hari conf. yg ke 2. Me, Anis and Wan sempat berposing kat belakang stage tepi pokok X'mas. Itulah tempat we ol duduk menikmati lunch sambil borak2 and Wan sempat mempromosi kek lapis kukus kakak dia jual. Raya tahun depan leh la order kot.

Thursday, November 24, 2005

Singapore is a 'Fine' city (2)




We went to Jurong Regional Lib plak after tour National Lib. Library ni pun tak kurang canggihnya. Salah satu yg special abt this lib adalah Level dlm gambar ni. 'Verging all teens' sebagai tema, this floor is solely managed by the teens library members. Melalui survey yg they did, diorg kata budak2 sana takmo ade kerusi meja cam biasa, diorg nak duk lepak2 camtu, baring2, belajar dengan gaya bebas sesuka hati dan sesedap rasa. So from the pic u can see their styles la..dengan shorts, slippers, yg tgh dengar CD or using laptop, yg tgh buat discussion; but mmg depa tgh seriously studying, painting, designing dan lain2. All the concepts, designs, arts kat glass wall tu hasil kerja tangan depa. Kagum gak aku ngn management depa yg begitu sporting and trusting. Bila tgk budak2 pompuan yg tengah naik dok belajar sambil posing baring2 angkat2 kaki dgn shorts, few of us commented, ni camne nak bagi org lain concentrate ni? I was thinking, kalau lib M'sia buat camtu.. camne lah gayanye? Hahah.. Aku ngn Anis dok gelak2 pasal signboard, shld be: 'Virgin all teens'. Just Kidding!
Kat sini terserlah la perbezaan budaya dan agama antara kita.

Tuesday, November 22, 2005

Celebration now come on!
















Sambutan perayaan (Aidilfitri & Deepavali) was held here in the library yesterday. Simple and ringkas je majlis tu sebab agenda utama is makan2 pastu pose pose.

1) Pose time majlis bermula. Selamat datang, time kasih, sila makan..

2) Agenda makan bermula. Rebut rebutan..senggol senggolan. Ketupat, lemang, roti jala, kari ayam menu utama. Kalau tak abis boleh tapau ..

Monday, November 21, 2005

Singapore is a 'Fine' city (1)




Deskripsi gambar bermula dari bawah:
1) Perjalanan ke S'pore bermula dengan kena kuar duit bebanyak dari bank. Currency dia yg tinggi itu amat menyedihkan. Changed RM2000 dan hanya dpt $889 je. Ohh.. bonusku. Uhuks.. Background belakang : baju raya yg tak siap dijahit manik dan cuba pulun sebelum pergi, tapi benang pulak abis. Isk..

2) Perjalanan ke sana tak terasa kali ni coz bz chatting with Anis and her ex-boss En. Has. Sampai ke Hotel Golden Landmark dalam waktu tghhari. Lepas check-in, terus ke National Library of Singapore utk mengikuti tour. Fuhh mmg canggih manggih library org S'pore ni. Kagum betul dengan kehadiran users yg pegi library macam pegi shopping complex. Meriah betul. Architectural design dia pun buat org terkesima, siap dengan energy-saving features, blinds yg came down automatically in the afternoon bagai. Nak tau lebih lanjut baca sini http://virtualtour.nlb.gov.sg/static/abt_archi.htm . He he.. company Malaysia yg design building tu rupanye. Kalau lah library kat M'sia ni dapat bajet juta2 camtu, politicians kita sedar the importance of reading=ilmu=library dan memartabatkannya, or org2 kita berbudaya pegi library dan membaca. Wishful thinking..

3) Pic taken after tour at Level 16, The Pod, which is a function room. Depa bangga betul ngan Level ni, coz bleh nampak satu S'pore la from here or as they claimed on a clear day boleh nampak Batam Island? Tapi kalau sesapa yang gayat, tak yah la naik. Kebanyakan org dlm gambar tu are from M'sia, few from S'pore, one from Thai and Finland. Nice to have met them. Lepas tu, we all went to Jurong Regional Library. More stories on that later....

Honey, I'm home


Aku dah pulang. Aku sampai Penang Sabtu lepas, 7pm. 3 weeks terasa lama sungguh aku tinggalkan pulau nih. Dalam 5 years of service, kali ni lama aku lepak umah mak. Antara perubahan yg ketara terlihat bila balik sini : signboard kedai nasi kandar Kayu dah bertukar pada yang baru lebih besar lebih terang. Signboard nasi kandar Khaleel pun dah letak baru facing the traffic light, dari jauh dah nampak bling bling Open 24hrs lagik. Itu yg aku pasan? Haha..

Aku miss blogging. Sejak dari Raya sampai la hari ni macam2 kejadian. Nanti aku citerbergambar lah satu persatu. Apa pun its a fun-filled, emotional and enlightening hols i've ever had.

Nampak beg tu? Sebenarnya ada few bags lagi hasil 3 weeks leave nih (tak termasuk beg conference and dinner). Sume aku belum unpack lagik. Nantilah. Tengah mengumpul semangat. Harus kena kemas umah skali kan. Pheww...Back to life, back to reality la kirenye.