Tuesday, August 30, 2005

Try try lama2 jadi pandai

Yeay! aku dah pandai menghyperlink kan sesuatuh. Lepas try2 la tadi nih.Tu pun aku nak kepoh kat sini. Bukan ape..mrasalah pas nih segala bende aku nak link. Senang citer kan, suh refer page aje.

Cakap pasal try, time balik kg aritu aku bwk keta. Aku tak brani nak drive ke KL sebenonye. Tapi kerana segan kat my niece yg selalu drive aku kesana sini, dan aku lak bwk balik keta, so its my turn la plak kan to drive her around. Menjadi jugak. Kire ok la driving ke KL tu, takde la susah sangat. Ewah.
Ada org kata kat aku, jgn bawak laju2, Kenari will always be a Kenari, takkan jadi Ferrari. Hiks! Memang la kan. Tapi, tak perlu tunggu dpt Ferrari pun utk drive laju2 ni. Just try aje bawak laju2 tu. Bila la nak dpt
boypren baru nih. Hmm..

Nak tulis blog pun kena try. Kalau tidak tak jadi jugak Cik Jah kan. Ada masa idea kuar berjela2, sure best aje la ape yang
dia tulis. Ada pulak, masa umpama pedang yang memotong if tidak dipotong dan jadilah kes tertinggal hari untuk mengupdatekan web blog cam cik kak ni. Ada juga, memang tgh ada banyak masa nak update sebab tgh cuti rehat. Yang ini pulak lagi dahsyat, tak payah try2 memang dah terer, ada 12 draft yang belum dipublish katanya. Kekaguman aku.

Aku pun tgh try to be cool nih. Yang dinanti tak kunjung tiba. Kena berhenti berharap jugak nih. Tang ni aku masih bengap. Ok, bengap kasar sangat utk diri aku yg lembut ni (hiks), kita kata tak reti2 la. Atau pun senang cakap got carried away. Ha..got carried away. Bape kali nak kasi tau, blajar blajar blajar jgn mengharap. Degey..

Dan try tahan sedih jugak. Projek Aruba ku yg tlh dirancang ngan begitu strategik, bakal tak menjadi kenyataan. Mungkin secebis kenangan akan tercipta sementara stok, eh silap masa masih ada. Alahaiii Ayu, tak berpeluh la akuuuu...


Selamat menyambut Hari Merdeka!

Monday, August 29, 2005

Ada apa dengan cuti










I'm back. Cuti aku takde lah tahap world. Tapi very fulfilling.

Malam waktu balik:
Got a call all the way from Algeria. :) :) :)

Hari 1:
Tlg masak tgh hari umah pengantin seblom nikah. As expected, soklan cepumas mesti ada. Mlm plak tlg my sis masak since dia amik tender cater for lauk pauk kenduri. Most of my siblings ade + anak+ cucu.. so kemeriahan luar biasa took place.

Hari 2:
Tak sempat gi konvo G. Dia pun takleh tunggu lama, so tgh hari gi umah pengantin utk makan. Sessi tayang2 muka dan lagi soklan2 cepumas. Sigh! Petang antar Haris balik Unisel. Hmm.. ada potensi nak dijadikan destinasi perpindahan. Luas sungguh kampus baru ni.

Hari 3:
Lepak seadanya.

Hari4:
Rombongan gi buat facial. Dpt invitation misteri ke KLCC. Nasib baik aku tak gi coz kawan2 aku upernyer buat naya.

Hari 5:
Lepak seadanya.

Hari 6:
Ke KL jumpa Kiahkroft finally after 5 yrs. Byk lah tips2 fantastik dia kasi. Then ke KL Sentral jumpe K. Anis. Ronda ke Times Square, makan kat Hartz Chicken. Best coz dah berzaman rasa tak pegi Hartz since zaman students time Sunway Pyramid is the most gah of a shopping complex dulu. Harga pun dah bertambah sket, tapi rasa & choice agak menurun. Pastu gi Borders. Takleh lelama aku pun balik. Kalau lama mau byk lagi keje giler we ol nak buat. Thanx la banjer sama gue yeww. Petang tu gi Wangsa Maju survey langsir raya utk mak. Berpinar mata. Balik dah malam singgah Projet pekena teh dan nasi lemak RM1.05. Teh kat Projet kawan2 aku kata sama cam teh mak aku buat. So kalau dorang nak melepas rindu dendam ngn teh mak aku..depa gi Projet la. Tu yg aku nak cuba rasa tu. Komen: tak leh celen la teh mak aku. Hehe..

Hari 7:
Skali lagik my sis lak ajak ke Wangsa Maju. Jadi cam rombongan Cik Kiah sbb sumer pakat borong langsir ngn kain. My instinct masa tu terasa2 akan jumpe kawan lama. Yess..jumpe Leen! Berjejak kasih jap. Balik beli dapur plak utk mak. Reaksi mak sesampainye diumah..hmm nampak ade air mata bergenang. Aku sajer2 wat tak pasan.

Hari 8:
Janji tak mau kuar mana2 coz dh nak balik. So aktiviti memasak lunch sajer. Tiba2 dpt msg Sail tiba from S'wk. Takkan lak tak jumpe, so jadilah adegan masak sambil berlari2 coz kejar masa. Anthony Bourdain pun sure tak leh buat cam aku. Siap aje, zoom ke KL Sentral lagi. At d same time G plak nk dtg umah, so ajak terus dia ke Sentral. 2 in 1 meeting kat sana. Borak2 ngn Sail. Tak jadi jumpe Chal coz no feedback from Sis Su, maybe keadaan dia tak mengizinkan utk dilawati. Then jumpe G and Nora. Borak2 gelak2 tak hengatt. If u r ok i'm ok too babes. Life's never easy. F.R.A.N.C.E. Balik singgah beli kasut pulak. Angin je mak time aku balik lambat lagi..

Hari 9:
Pagi2 sesudah subuh aku dah bertolak utk balik Penang takut miss kenduri macha nan seorang iteww. Peluk cium mak subuh2 ni, syahdu dia lain macam la pulak..Hmmm..

So, ada apa dengan cuti?
Jawapannya: 1 minggu pun tak cukup jugak. Huwaaaa!!

Friday, August 19, 2005

Selamat pengantin baru

*Sekadar gambar hiasan*
Dalam tak banyak pembaca blog nih, ada la sorang member yg menjadi pembaca senyap. Hehe. Aku tau la kan. So kalau ImahLenggok pun boleh menurunkan mahkota bannernya utk memberi laluan pada gambar Mawi menang, apelah sangat aku nak dedicate gambar hiasan, ucapan dan lagu utk mamat nih. Bukan hari2 org jadi Raja Sehari ni kan? Lagi pun aku dpt tau, dia pernah kata aku ni sweet, baik, understanding.. kih kih. So bro, this is for u.

(Nyanyian dr Saloma)
Selamat pengantin baru.. *treng teng teng* -- muzik buat sendiri, jom ramai2 ikut twist!
Selamat berbahagia
Selamat keanak cucu
Selamat sejahtera...

(Nyanyian dr Anita Sarawak) -- jom nyanyi ramai2, mulut noks..muncung sket..pls..yes.
Selamat pengantin baru
Semoga kekal abadi
Bahagia keanak cucu
Sentosa murah rezeki
Alhamdulillah bertemu jodohnya
Berkat kesabaran akhir terlaksana...

Kena la ada lagu Hindustan kan...baru sesueeiiii giteww. Akak sempat wat research lagi yeww..class kan?

(Nyanyian dr Alka Yatnik) -- nyanyi sambil buat gaya bebas: nak golek2 pun bley la. tatau? miming je..
Kasam se kasam seH
Hum aayenge
Shaadi ka joda
Hum laayenge
Dulhan hum le jayenge


Since aku coti 1 week..selama 1 week lah jugak blog ni didedicatedkan utk memberi ucapan tahniah pada this mamat. Ade kalerful lagi kali nih.. Hiks!

Sincerely, semoga berbahagia ke anak cucu & hepi + romantik selalu!

Thursday, August 18, 2005

Country road take me home, to the place i belong..

Few days jugak tak update blog ni. Antara buzy, nervous, malas dan tension. Boleh nak celah?
Tadi dah settle exam PTK . Lega. Tunggu aje lah result tahun depan. Kalau tak dpt jugak tahap 4 yang dewa itu..amik lagi skali. Bukan kena bayo kan, yang penting cuba. Konon..

Esok nk balik. Malas nya nak packing. I wonder y i dun feel sexcited abt it la noks. Tapi best nak drive long distance ni. Sempena anniversary owning the car for 3 yrs now, nak treat la boypren tu jalan jauh, balik kg, jumpa mak. I call this trip a honeymoon with my car.

Keep in touch balik ngan kawan lama. Status? Tak tau. Nice to have somebody to talk to e/tho long distance and only thru emails. Its true, old friends best to keep.

Mmg takde mood nk ckp byk this week. Byk rasa tapi tak byk words to describe it. Harap maklum.

Monday, August 15, 2005

Match making - Finale

Best, konvo dah abis. Lega!

  • tak yah dtg opis awal2 carik parking. Arini parking tpt biasa..aahhh luasnya donia ini ku rasa.
  • tak yah ikut one way street masa balik keje sebab jammed.
  • tak yah makan kat tapak pesta sbb kantin tutup. Serious tak sedap n tadi aku dah ilangkan rindu dendam aku nk mkn sayur kat Medic.
  • tak yah jln dan mulut kumat kamit xcuse me, sbb sesak ramai orang.
  • tak yah b'diri atas pentas hulur scrolls 3 jam. Yeeehhaaaa..

Best, haze dah kurang. Sabtu lepas, dasat sungguh haze sampai USM ampir ilang dari pandangan umah ku. Haze, haze go away, dont come again any other day!

Best, episod matchmaking aku, aku rasa dah sampai ke penghujung. Kire finale la malam tadi. Dia called ajak kuar jumpe. Gi Craven semalam. Dia ajak kuar tgk wayang sebenanye, tapi aku dalam ati cam...tgk wayang, on a very 1st meeting, hello?. So akhirnya minum2 aje. Aku makan. Aku lapar. Aku nk tengok camne org nye. Dia ade gamba aku, aku lak takde. Akupun maleh tgk2 gamba ni, jumpe terus senang citer. Bila dah jumpe.. hmmm... otak aku flash back macam2 bende yg diperkatakan oleh org tengah tu pada my sis, apa yg my sis cakap, ape yg org tgh tu cakap pada aku.. again and again. Masa tu aku tatau nak gelak atau nak nangis. Nasi yg aku makan rasa tak leh nak telan. Most of the time we're quiet. Aku cuba buat conversation tapi tak kemana. The quietness was quite deafening. He seems so in love ngan gelas milo ais dia. Meja2 belakang aku riuh rendah dgn org sorak tengok bola. Seriously, time tu aku ada rasa nak pindah meja. At last kami balik.

Conclusion aku, not compatible. Tak yah la aku tulis sini pasal ape tak compatible. Tapi aku rasa macam2 masa tu. How could org tengah tu fikir we match? Maybe la aku ni tak lawa, tak cute, tak slim, watever.. but i think i have worth la jugak. Tapi, malam tadi buat aku rasa sungguh de-valued oleh org tgh itu. Sungguh. Aku tak pernah rasa camtu. Boleh ke org match make kita just kerana badan kita lebih kurang sama ngan org tu??? Boleh ke?? Ni bukan match nak kawan tau tapi nak kawenn! Aduhhh sakit otak aku dibuatnye malam tadi.

Aku mmg tak cayer ngan match make ni berdasarkan pengalaman lepas. Org tengah tu never got ur facts rite or the other person's facts rite. Tapi kali ni, nak jaga hati punya pasal, aku mengalah. Ok lah, at least i've seen what's waiting at the end of the tunnel. I'm satisfied. I learned some things. Aku fikir, if i'm destined to be married, then thank God i'll marry. If not, fine. I'm not a desperate librarian anyway. Susah susahhh ajer..

Friday, August 12, 2005

Life is - pretty hazy

Konvokesyen masuk last day hari ini. Pagi semalam aku bertugas atas stage tolong hulur scroll. Seronok tengok muka ceria students, baju baru, kasut baru. Yang penting takde yg jatuh topi time amik scroll atau tersepak pokok bunga kat tepi stage time nak naik cam 2 thn lepas. Petang nanti aku bertugas lagi utk session paling akhir. Ucapan Pro-Canselor semalam menyebut ‘ I welcome u to the league of educated men and women” terasa sangat bermakna. I wish them all d best la dalam hidup mereka lepas ni dan jatuh bangun mereka mencari kerja ( bukan Mencari cinta). Mungkin ada yg dapat kerja awal, dapat kerja tapi gaji tak setaraf kelayakan, dpt kerja yg tak sama bidang, atau terus2an tanam anggur saje. Skang ni kalau perhati, ramai yg muda2 ade Master. Teringat dulu, lepas grad aku keje part time, walau gaji hanya dibayar RM4 sejam aku sanggup jugak, ajar tuition, cuci opis org, packing pampers. Time interview kat sini, ade one Dekan ni tanye soalan aku keje apa dan bape aku dpt bayaran, dia terkejut dengar RM4. Agaknya pasal tu aku dpt keje sini? Rezeki dah kot….

Semalam Sis Suraya msg aku suh pujuk Chal to go for treatment. Chal chooses this time to be so degil. Dia tak nak buat treatment dia yg patutnya every week dia buat for 6 weeks which is for his lungs. Kalau tak buat, it can be fatal for his condition. Since dia weak sket semlm, dan mengadu having chest pain, Sis kata tunggu dia ok sket then maybe dia bleh online. Aku pun menunggu saat dia online. Aku nak pujuk dia. Aku nak dia berada lebih lama lagi didunia ini.

Jerebu teruk skang ni. Mujur Penang tak berapa menyesakkan. Kesian pada yg ade kat KL. I hope by next week dah clear la coz aku nk balik sana. Banyak org aku nk jumpe dan tpt yg aku nak gi. Jie konvo di UIA next week, cousin aku kawin dan nk anta my niece ke Indo. And hopefully jugak aku berkesempatan nk lawat Chal. Tapi kalau ikut kan janji, nak pegi ngan Sail, dia lak kat Sarawak dan boleh turun Kl maybe next month..hmm pending dulu plan nih kot.

Ada 2 bende aku nak kasi tau:

1) Ahmad Deedat, tokoh Islam yg berwibawa telah pulang ke Rahmatullah pada 8 Ogos 2005. Allahyarham ni terer berdebat ngan paderi2 Kristian dlm mempertahankan ajaran Islam dari serangan mereka. Al-Fatihah.

2) Mulai 1 September 2005, semua restoran Nasi Kandar di Pulau Pinang akan dikenakan caj cukai perkhidmatan sebanyak 5% utk makanan, minuman dan rokok. Kepada kaki2 lepak direstoran nasi kandar, hehe.. atau kaki makan nasi kandar : menu paling mudah bila dah tatau ape nk makan atau kat ner nak cari makan, siap sediakan lah bajet tambahan, if not ngorat la tokey dia kot bleh dpt diskaun. Ahakz!

Tuesday, August 09, 2005

3 life experiences


Rindu. A strong word, strong enuff utk mendorong aku hubungi dia. Called, tanya kabar dan ckp aku rindu. Lega bila dah cakap. Biar. Biar lah walau takde ucapan balas. Aku tau dia. Aku tau kenapa dia tak ucap balik. Aku sudah belajar utk menerima hakikat, cuma aku belum pandai utk hidup dgn hakikat itu. Reality bites. Jadi aku menyimpan impian .. suatu hari, ya satu hari nanti, macam dulu e/thing will be back to what it used to be. Aku positif sangat. Sometimes its not good being too +ve ni. Menyakitkan. Aku tau dia pun dlm saat2 tertentu wish bukan realiti ini yg harus dia hadapi. Dia pun harap impian dulu dapat direalisasikan. Tapi dugaan dlm idup ni selalu datang tanpa dijangka. Dan dengan itu pengorbanan harus berlaku. Kena beralah, kerana beban yg digalas terlalu berat dan menyakitkan sehingga yg termampu dibuat hanyalah mengubat luka dan fokus utk survival diri. Itu lebih penting. Aku faham. Dan mungkin juga kerana terlebih faham, hati masih tk dpt terima suratan. Bukan senang utk mengatakan tidak apa lah. Hati aku boleh tahan. Susah sebenarnya bila impian berkecai. Tapi aku bersyukur kerana aku kuat. Aku boleh hadapi ini, aku boleh tunggu, aku boleh terus mengenang, aku boleh terus berdoa dan berharap, aku boleh terus bermimpi. Memang aku boleh. Tapi ruang makin sempit terasa. Aku takut aku kalah dalam penguasaan ruang. Umpama berdiri di tepi pantai haritu, aku rasa kukuh sudah kaki aku atas pasir. Tapi bila ombak datang, terasa pasir bawah tapak kaki aku tertarik pergi mengikut air. Kan ada kata bidalan, sekali air bah, sekali pantai berubah. Aku rasa ada masanya pantai terpaksa tidak setia!

Chal hubungi aku tadi. Mungkin arini dia sihat sikit. Dia bercakap gaya biasa, lawak riang dulu2. Bila bercakap dgn org sakit, aku tatau nak cakap mcm mana. Do we have to be polite all the time? .. takut dia terguris hati. To be sympathetic? .. takut dia terasa sedih mengenang nasib diri. To crack a joke?.. seolah2 tak ingat keadaan dia. So aku buat ketiga2nya sekali dlm our conversation. Aku rasa dia pun faham. Dia pun combined all 3 aspects tu dlm kata2 dia. He looks like shit now dia kata, he apologized for being away from people, he makes fun about nurse yg dtg kat dia nak bagi jab kononnya nurse dtg to seduce him again. Aku layan aje. Dalam hati sedih sebab dia tak tau kanser dia dah spread sampai ke lungs. Sis Suraya tak kasi tau. Alangkah indahnya saat manusia gembira dan sihat. Itu lah sebenarnya kekayaan dan kebahagiaan. Bukan material ukurannya.

Kat sini tgh berlangsung majlis konvokesyen. Selalu mengundang sebak. Bila tengok ibu bapa datang meraikan kejayaan anak2. Ini pun salah satu saat indah dlm idup. Jumpe Dr.H tadi. Dia pun amik scroll semlm. Seronok wish org yg berjaya mencapai impian. Teringat pulak pada gambar2 konvo aku yg masih belum di frame kan. Dah 5-6 thn dah. Setiap kali bukak almari tu bila balik, mak akan komen, apesal tak gantung, frame. Bingkai gambar hanya bukti paparan setiap kejayaan. Rasa bangga dan manis kejayaan yg dicapai tu tetap tersimpan kemas disudut hati, best bila dikenang sesekali. Dan rasa itu selalu berulang tiap2 tahun sepanjang aku ade kat sini.

Aku bukan melankolik. Aku meraikan kegembiraan dengan cara yg tersendiri.

Monday, August 08, 2005

Larut di Maxwell Hill



Aku kat Bkt Merah malam hari jumaat lepas. Aku, Kak Anis dan Asma kuar dari Penang dalam 8.40pm. Sampai dan lepak2 kat aprtment . Esok pagi terus drive ke Taiping. Breakfast and terus ke Bkt Larut a.k.a Maxwell Hill. Mula2 ingat nak naik jeep yg disediakan ajer, tp semalam Kak Anis kata kawan dia cakap boleh trekking. Kak Anis pun kata dulu dia pernah la naik sikit, ade stream, air jatuh, cantik la. So kitaorg pun decided utk trekking. Dengan berbekalkan sebotol air mineral kecik dan besar, semangat nak tengok puncak, bunga tulip, ldg teh, dan rasa dekat ajer puncak bukit tu, perjalanan kami pun bermula. Time tu 10.30am. Semangat sungguh.

Ada Jeep lalu lalang, kami dgn rasa riang ria terus mendaki, masa tu jalan tak terasa berbukit sangat, relax aje. Jumpa la dgn beberapa org yg tgh turun dari bukit tu, maybe dah lepas joging or jalan kaki, kitaorg pun ber 'hi'2 dgn depa dan siap tanye jauh lagi ke nk sampai atas. Ada yg buat muka blur ngan soklan tu, dan jawab ' i think its gonna take u 3 hrs or so. Kitaorg pun sengih2 jalan lagi. Sikit pun didnt occur in our mind time tu yg its gonna be more than just 3 hrs. Jalan naik tu adelah semacam jalan raya, tepi kiri kanan hutan rimba banat. Byk la pokok2 besau, bunyi itu ini, jurang dalam, air mata air dan monyet2 itam dan kelabu. Kami jumpe Uncle Lim, dia pesara yg wat research ttg ekologi di Bkt Larut, so sembang2 jap ngn dia. Dia citelah pasal pokok meranti, monyet yg dipanggil Leaves Monkey dan beberapa isu lagi ttg alam. Dia pesan jaga2 ngan ular cobra sebab tgh musim panas, mungkin ular kuar cari air, so if berenti kt tpt air tu hati2. Masa tu ade la rasa gerun sket nak naik, sebab kitaorg tak terpikir lak pasal tu.

Lepas tu sepanjang jln, kami enjoy. Siap nyanyi lagu AF - Menuju Puncak la bagai. Jumpa divider jalan dan papan tanda yg penuh ngan contengan org/budak2 yg pernah kesitu. Biasalah kan : Man was here 20.4.2004, Hzan love Nsrin, From SMKTBK, Geng Setan 98.(dan byk lagi)
Pantang ade tpt utk menulis kan, jdlah tpt utk diconteng. I hope skang dowang dah ade blog, sure rajin menulis tu kot, hehe. Yg paling best saat kitaorg mendaki tu, dah kepenatan sebab dah nak kul 12.30 tgh, kami berhenti kat satu tpt tepi bukit tu. Ada papan tanda kat situ yg diconteng: "Cepat naik 3 pempuan lembab, lembik. Dari 2 lelaki macho". Ceh! cam tau2 aje. Masa tu kami dah kepenatan, asik minum air. Baru pasan yg kami takde bwk food ape2 hatta sebiji gula utk beri tenaga. Dan kami tatau bape lama lagi baru nk sampai atas. Memang penat sungguh, byk berhenti, jalan slow2, sembang, gelak, tengok monyet yg dgn penuh stim renung kami dari atas pokok dan tiang letrik. Kak Anis nyanyi lagu tema "cant get my eyes of u" utk simonyet muka itam. Al maklum masing2 tgh seksi time tu. Tudung dah tanggal, cuma bila sesekali Jeep lalulalang bawak org keatas dan turun kami cover up la. Panas dan lapar + letih giler. Perjalanan di teruskan, dan kami sampai kat hentian beli tiket utk Tea Garden di ketinggian 656m dari aras laut, occay!Time tu dah kul 1.45 tgh. Pheww.. ingat dah dekat la kan..lega semacam. Jumpa la sowang pakcik ni yg claim himself as tukang masak di Istana Perak.Dia dok gantikan kawan dia jaga kat kaunter tiket tu. Sembang2 plak ngn dia, amboi siap gossip lagi yeww. Pakcik ni cam Ja'afar Onn rupa dan gayanye. Kelakar betul, bayangkan siap bagi resepi kurus dan seri wajah lagi. Cuma kami wat tatau bila dia kata nk b'kenalan ngn Raja Nazrin tak? ...uiyooooooo (wat tatau la kunun.. wakaka). Dia la yg beria2 suh kitaorg teruskan mendaki, sambil kata ade la dlm 3 jam atau less lagi tuk sampai atas. Masa tu dah berbelah bagi. 3 jam??? Giler lama tu. Kak Anis dah tak larat, Aku ngn Asma nak naik coz nak tgk bunga tulip tu. Lagipun pikirkan kami dah 1/2way. Baik abis kan aje. Aku plak mmg sungguh nak tengok wat's waiting at the end of this road up there. Melihatkan kami sungguh nak naik Kak Anis changed her mind, but 5 mins later dia ubah fikiran lagi dan lepak terus kat situ tak jadi naik. Aku ngn Asma continue.

Pemandangan kat bawah tadi mmg dah cantik, nampak bandar Taiping dan laut di kejauhan, ada air mata air tpt kami cuci muka dan amik air yg hampir abis. Tapi yg seterusnya hanya rimba banat, jurang dalam, bukit curam yg mmg sakit kaki dan lenguh peha mendakinya. Hanya bunyi unggas, riang2 dan monyet tu yg menemani. Kami mula berhenti lebih kerap sbb tak larat. Muka dah merah tatau nak cakap dah. Kak Anis called kata dia tumpang jeep naik keatas, kami takleh tumpang coz penuh. Kami pun jalan, dan bila jeep lalu Pakcik tu tegur dan bagitau kwn dah naik kat salah satu jeep, we all angguk aje, dah tak larat nk cakap ape. Penumpang dlm jeep ade yg sengih, ade yg buat thumbs up, ade yg muka tak cayer tgk kitaorg berdua tgh2 duk tepi jalan dlm utan tu. Masa tu dah tak larat Tuhan aje yg tau. Urat2 peha dan betis dah rasa tegang, badan pun letih, perut lapar, air pun dah nak abis. Air mata air pun tak jumpe dah. Time tu, pendakian sungguh mencabar sebab jalan dia sumer curam, kena daki. Jalan 10 langkah berhenti. Keadaan pulak dah makin gelap, langit mendung cam nak ujan. Gelabah jugak, cuma semangat la time tu yg membantu. Ada gak terpikir, kalau tak sampai2 camne kan. Kata2 hikmat Asma buat kami go on, we can do it, sikit je lagi, we have to finish this. Tiba2 dari kejauhan terbau masakan. Tandanye dah nak sampai dan langkah kami pun mula rancak kembali.

Alhamdulillah, menjelang kul 3.30ptg kami sampai kat atas tu. Pemandangan memang superb, nampak seluruh Taiping dan beberapa bhgn negeri Perak dan juga laut Selat Melaka. Kami masa tu berada di ketinggian 1036m dari aras laut. Kenaper, tak percaye eh?? Memang feeling dia time tu WOWWW!! Akhirnya KAMI SAMPAI!! Masa tu nak gelak pun takde tenaga, nak jerit pun takde tenaga, just jalan selow melow naik. Kak Anis yg dh sampai awal jerit2 dari atas nampak kami. Jeritan dia tu telah mengundang populariti kami secara tidak sengaja. :)) . Ada 2 org gadis tegur kami. " Ni yang 2 org tadi tu ke" "Wah terer eh sanggup naik, dah biasa ke" "Kitaorg yg naik jeep pun rasa nk muntah, seksa". Ada Pakcik drebar jeep kata kat Kak Anis yg we couldnt make it. But biler tgk kami sampai sowang pakcik tu pun cam ter amazed la gitu kan. Sampai kat kantin terus dah macam kebuluran, order makanan, pastu baru amik angin. Believe it or not it was a 5 hrs journey. Kaki pun rasa nk tercabut la.

Masa tu baru la tau upernyer bunga tulip tu takde skang. Musimnya time bulan 10 dan bulan 12 bila dituai utk diekspot. Ek eleh.... kalau we ols tau awal kemungkinan beso we ols tak naik. Kat atas tu selain pemandangan dan taman kecik, nothing much. Yg ada cuma beberapa banglo yg dah lama dan udara dia sejuk sket, berangin. Kami booked jeep utk turun kul 5. Waktu turun tu we all looked back and analyzed the roads that we took and wonder how did we do it, setinggi dan sejauh itu tanpa preparation. It was amazing. Its really amazing. Jeep balik yg menuruni bukit2 curam, jalan berbelok2 bengkang bengkok buat perut terasa mual. Kak Anis muntah, aku dgn Asma dah naik pening. Sampai kaki bukit, kami tengok the ride only took us 30mins. Imagine, we hiked up for 5 hrs!!!. Aku plak tak tahan dan terus muntah.

Dalam journey balik, we all gelak sendiri pikirkan keje giler yg kami dah buat aritu. Anything could happened to us then. It was only us and the nature. Tapi deep inside i felt good abt it. I think we all felt the same. We did something yg we tot we could never do. We took d chance and see it thru. I akan ingat 'kejadian' ni sampai biler2. We were strong la jugak kan, kire stamina mampanz la. Ekeke. Walau pakai redah aje. Now ni cam bersemangat plak nak try Mt. Kinabalu. Hmm.. menarik ideanya.
Sampai skang ni betis dan peha masih terasa tegang urat dan sengal2. Kalau lepas ni org tanya, nk buat lagi tak panjat Maxwell Hill tu, ya ampunnn, i'll just smile and say 'been there, done that' aje la :D. Pengalaman ni even kalau diceritakan rasa kurang menarik sbb tak lalui sendiri. But i tell u, thrill giler.Thanx to 'geng wanita kijam' kerana tlh merealisasikan kembara ini. Moga lain kali ade lagi percutian pendek yg menarik tapi tak menyakitkan bakal kita lalui bersama. He he he..

Friday, August 05, 2005

TGIF

Thank God its Friday.
Jom pi cuti2 Mesia. Tak dapat jauh, dekat pun jadi. Yang penting weeknd terisi.
Monday nanti berjumpa lagi.


Man! I feel like a woman - Shania Twain

I'm going out tonight
I'm feelin' alright
Gonna let it all hang out
Wanna make some noise
really raise my voice
Yeah, I wanna scream and shout


No inhibitions
Make no conditions
Get a little outta line
I ain't gonna act politically correct
I only wanna have a good time


The best thing about being a woman
Is the prerogative to have a little fun and...
Oh, oh, oh, go totally crazy
Forget I'm a lady
Men's shirts, short skirts
Oh, oh, oh, really go wild
Yeah, doin' it in style
Oh, oh, oh, get in the action
Feel the attraction
Color my hair, do what I dare
I wanna be free and feel the way I feel
Man! I feel like a woman!


Girls need a break
Tonight we're gonna take
The chance to get out on the town
We don't need romance
We only wanna dance
We're gonna let our hair hang down
The best thing about being a woman
Is the prerogative to have a little fun and...
Oh, oh, oh, go totally crazy
Forget I'm a lady
Men's shirts, short skirts
Oh, oh, oh, really go wild
Yeah, doin' it in style
Oh, oh, oh, get in the action
Feel the attraction
Color my hair, do what I dare
I wanna be free and feel the way I feel
Man! I feel like a woman!


The best thing about being a woman
Is the prerogative to have a little fun and...
Oh, oh, oh, go totally crazy
Forget I'm a lady
Men's shirts, short skirts
Oh, oh, oh, really go wild
Yeah, doin' it in style
Oh, oh, oh, get in the action
Feel the attraction
Color my hair, do what I dare
I wanna be free and feel the way I feel
Man! I feel like a woman!
I get totally crazy
Can you feel it
Come, come, come on baby
I feel like a woman.



Ha ha ha.

Thursday, August 04, 2005

The days r gone

Hari2 terasa pantas berlalu. Esok dah hari Jumaat balik. Lepas tu Sabtu. Baru je Sabtu lepas aku melepakkan diri menikmati keindahan pagi di pantai Miami Bt. Feringhi. Berjemur, berdiri atas batu, mengadap laut, berfikir entah aper, berkejar dengan ombak, mencari kulit kerang, main teng teng. Seronok. Rasanye macam semuanya aku lepaskan kelaut. Kerana itu ke minggu ini aku lalui tanpa banyak perasaan? Betul. Aku rasa takde rasa. Aku fikir tapi bende yang aku fikirkan cair macam ais diletak tgh panas. Aku takde feel anything yg so strong dalam hati this week, or sehingga hari ini. Oh ya, kecuali pasal Chal. Dia sakit teruk. Liver cancer. Hari2 aku sepanjang minggu antara buat kerja dan tunggu depan YM, kakaknye akan update how is he doing. Kerana terlalu banyak kata2 ucapan moga tabah hati, be strong, may god bless pada Sis Suraya buat hati aku ilang rasa kot. Hilang rasa sebab tatau nak cakap ape lagi pada org yg bakal menghadap sebuah kematian. Hilang rasa sebab bakal kehilangan. Hilang rasa sebab kata-kata tidak mampu untuk menyampaikan maksud hati, simpati, kasih dan sayang buat kawan yg tengah derita. Entah la.

Hari ini, mak datang jenguk aku setelah 5 thn aku kat sini. Sayang sekali sup cendawan yg aku masak pagi tadi utk mak rasa, tumpah seperiuk. Takde rezeki. Tapi utk malam, dah belikan macam2 utk mak makan. Nampaknye malam ni bantal peluk special lah. ;)

Esok petang aku akan lari lagi. Ke Bukit Merah. Sabtu mungin aku di Bukit Maxwell. Tengok lah, entah apa pulak nak kucampakkan dari atas bukit tu nanti.

Wednesday, August 03, 2005

Takde feel

Writer's block.

Till we meet again.

Tuesday, August 02, 2005

Untitled

Semalam rasa dah takleh tahan nak dptkan buku yang nak dibeli 2 mths ago kat Borders : 'things i know i learned from tv'. So drive ke MPH Gurney Drive kul 8++pm. Carik and tanye kat salesgal, after searching d database, she said they dun have. Fine. Tanya pulak anything on scriptwriting. Searched again and none. How frustrating. Just imagine, they dun have tht much choice langsung kat situ. Rasa nak lari pegi KL je time tu. Teringat Borders...huwaaa. Why la tak bukak satu kat Penang ni. What we have here is so pathetic.

****

I got news abt a friend. He's such a nice guy, dah la handsome sesungguh2nya. This guy has a past which is destroying his life rite now. Being a cucu of org putih, grew up in the US n had a carefree life. After his gf died in a car accident, he came back to his senses, to his religion and knew how fleeting life could be. He's a changed man since then. To me he's succeeded in changing his lifestyle, he learns abt Islam again, how to read Quran, he takes care of his fasts and prayers. And then dugaan Tuhan menimpa, starting from Hepatitis, in and out of hospitals, he's disappeared for almost 8 mths. Yesterday i got to know tht he's just been discharged from a hosp. and brought back home. He might have a very slim chance to live, sedated most of the time and very weak. Just now his sis mentioned tht he's on respirator. Feel so sad for him. I wish a miracle could happen, Please God give him another chance. I'll surely miss this great guy who has changed for the better and come so far in rekindling his believe and faith. I'll miss our chat full of jokes and laughter and complete attention of a dear friend.

We can only hope and pray, the rest..God knows best.

****

Caught something on tv the other nite. New PH ads. And saw this familiar face. I knew tht guy. Same uni. One nite years ago, surprised of what we found on the front page of Harian Metro in Sect 17. Takuro couldnt believed it too when he read the headlines, kept on repeating it, kept on asking me what is JAWI, and how they manage to do the raid, Gigolos in the making from our uni?? Watching him again, i wonder how come he's still here in Malaysia.

Monday, August 01, 2005

Kerja aku

This describes my job, among other tasks thats needed to be done by a librarian.

So, u've become a cataloguer. Congratulations! Or maybe u have just become a metadata engineer. Congratulations again - u could equally be called a cataloguer, because ur job is essentially the same. Your new job is challenging, intellectually demanding and absolutely vital to the operation of ur information service. Or in other words, u r the one who provides clues (in d form of catalogue records) which enable ur colleaques and ur clients to find the information they need.
Tht's the upside of the job. The downside is that cataloguing can often be boring and repetitive. Positive feedback from users of the catalogue is rare. Finally, cataloguers are regarded as nerdy even by other librarians ( one of them tht i can think of is RAS). This, despite the fact that in the so-called ' knowledge economy' it is more important than ever b4 to have documents and other information resources accurately described with appropriate subject terms.
Source: Jane M. Read.Cataloguing without tears. Oxford. Chandos Publishing. 2003.

Working as cataloguer ni memang buat kerja yang repetitive, but to my surprise, i'm not boring yet by it. Maybe coz i'm doing media items cataloguing. View videos and Cds, listen to songs, etc. So far its been enlightening. Kerja mana yg tak susah atau boring sometimes kan.
Being a cataloguer ni jugak train u to be sharp, aware of the details , (hmm..ape lagi nak puji ni).
Not to say i'm already good in this area, but i've noticed the change in me. Sikit2 lah. Whimsical?
Futher info? http://www.liscareer.com/murray_cataloging.htm

Enuff said abt my job.
For those who have librarians as their friends, how do u find them? Do u think they're fun to b with, witty, knowledgeable, understanding ..bla bla?

Hehe..

Nak wat research nih.