Friday, July 29, 2005

Piece of crap


%&*^$@@%^%*&^ a'ah aku tgh hot, naik darah. Masuk2 opis je dpt call:
" X letak nama u utk tolong atas stage masa konvo nanti".
Aku rasa nak tepuk dahi. AGAIN!!!!
"saya dah dlm comittee sekian2"
"kenapa Z tak kasi tau, X tatau, patut buat memo ke ape"
"hmm tu saya tatau la".
Kejap tu, dia call balik.
"Z cakap takpe u boleh tlg jd comittee utk stage".

Angin satu badan.. dah la masa Z suh jd komitee dia aku dah reject takmo, tapi dia kata jap je, so aku setuju, ni senang2 dia pas plak kat lain. Eiiii.. malas aku nk involve ape2 pas nih. Cam takde org lain. Selama 5 thn kat sini dah 3 kali keje atas stage tu tolong hulur scroll masa budak2 konvo. Cariklah org lain pulak. Ade je pegawai2 lain yg tak pernah kena buat keje2 camni, WHY MEEEE???? Me, Me..
Merosakkan mood aku jer.

**INTERVAL**

Sambung balik. Tadi ade SKI, sejenis seminar utk librarian. Maknanye librarian kena present satu topik utk melatih diri depa dlm public speaking la gitu atau utk update yg lelain if salah sowang dpt gi conference, bengkel, seminar kat mana2 ke ttg topik2 hangat dalam bidang librarianship nih. Bos aku present topic Stress management for Librarians. Haaa baguss!! dah sah2 aku stress giler pagi td. Lepas dgr presentation dia.. aku pun cool down sket. Ye la byk tips2 yg berguna dibagi nye. Walaupun dah tau camne nak manage stress, sumtimes under certain situation tu, ilang jugak cool kiter. Hmm..

Pas tu pi lepak bilik Kak R, sembang2 makan2. Kak R citer pasal blog Atenah yg citer psl kawan dia yg nak kawin and buat Lingerie party. Kak R cakap kt aku, nanti kalau nak kawin kena buat Lingerie party ni. Ni bagi idea kat u. Aku kater aku nak wat Bachelor's party aje (ekekke). Dia kata ni lain, Lingerie party ni, sumer yg dtg bawak sowang satu lingerie utk dihadiah kan pada bride to be. Hahahaha ape lagi tergelak beso la aku. Eh not bad la this idea ek..(wakakak). Aku suker. Si Y lak nyampuk "Eh ko bukan nye pakai kang, wat rugi jer". Aku kater, "wei tolong sket, aku bukan cam ko eh"( **matila t-shirt pagoda ngan tracksuit (tiru prof imah lenggok)oppss!) .Waduhhss stetmen maut gitu. Barai punya gelak.
Good thing, mood aku terus baik :D

Thursday, July 28, 2005

Match making


Few months back, time aku balik2 kg, my sis mentioned abt recommendation from her friend abt this one guy as 'calon'. I buat derk je la. Malaaahh. Tapi bila dah every time i balik dia ckp, ditambah plak ngan kata2: mak risau kau jauh sensowang, cousin2 tgh bz buat manhunt utk ko, ape lagi dikenang citer lama...errghh rimas seyy. So aku kata ok. Not long after tht, gamba aku pun dah terlepas ke tgn org tgh. Dlm waiting for response (not that i want it, if 'dia' tu keep quiet lg bagus), out of the blue, yesterday org tgh dtg jumpe, telling me the guy want my fon no. Given. After tht i felt..semacam.. i can sense tht i'm not excited. He called last nite, ok la, sembang2, but why oh why..i dun feel d' excitement? Ok, he's 2 yrs younger. Is tht d reason? A'ah ..err 35%. Nope. Ntah..tatau. Maybe: i'm not ready, i dun want to be stuck here forever (he's penangites), i dun want to end my singledom my safe zone, i dun want to think abt ibu mertuaku, ipar duai thingy, i dun want to... banyak lah lagi yg tak terluah dek kata2. Teruk ke aku? Atau sumer org rasa camni bila dimatch make kan?

11 bulan yg lalu, if i were asked whether i'd like to get married, definitely my answer will be YES, when can it be done? sambil senyum sampai ke telinger. But now, d feeling's gone. I think it takes the right person to awaken this kinda feeling. Its true, looking thru the eyes of love, semuanya indah, yg susah nampak senang, yg menakutkan nampak tak berapa seram..sebab ape? Coz of the dreams, the hope, the love, the happiness makes u strong, makes u believe u can overcome e/thing tht come ur way, and coz he was worth it in every way (in my opinion, and it matters). But, mamat ni.. is he d wrong person? Now, i can't say tht. I guess i have to go thru this and make comparison, to think, to feel, to contemplate abt this matter. Aku kan selalu camtu..go to the end of the tunnel to find out abt things if i want to. Errghh...i hate it when i have to make decision this big abt myself.

Wednesday, July 27, 2005

Dramatik


Charity Dinner by SUDC (Sabah Urban Development Council) with their special recipient Sabah Kidney Foundation. Date : August 5th, 2005 Venue: SUTRA HARBOUR RESORT, Kota Kinabalu, Sabah (ader ke yg nak gi) Time: From 6.30 pm to 11 p.m. Ader special appearance by Kristine Hermosa & Jericho Rosales dari STARMAGIC .

Kenal ke?? Skang ni addicted ngan drama bersiri from Philippines ni, every nite ( weekdays) kat Channel 8 Astro Prima. If dah follow ape2 pun best la kan. Tajuknya: It might be you. Dua org dalam gambar tu la hero & heroine nye. Kire kisah cinte terhalang la ni antara seorg gadis biasa dan mamat tu anak datuk bandar tpt depa. Diorg ni dah best friend dari kecik, tapi mak mamat ni tak suker kat this gal coz of political rivalry and past family history and secrets..Sabo aje la kan..as if all the problem in this world is not enuff. Macam2 hal. Aku kalau bab2 cinte terhalang ni..mula la. Hmmmmm... Lagi satu, Pakcik pada tht heroine dlm drama ni.. ganteng banget dong! haha.. Si Camillo.
Ni lagu dia :

It Might Be You - Stephen Bishop
Time, I've been passing time watching trains go by

All of my life
Lying on the sand watching seabirds fly
Wishing there could be someone waiting home for me
Something's telling me it might be you

It's telling me it might be you
All of my life
Looking back as lovers go walking past

All of my life
Wondering how they met and what makes it last
If I found the place would I recognize the face
Something's telling me it might be you

It's telling me it might be you
So many quiet walks to take

So many dreams to wake
And there's so much love to make
I think we're gonna need some time

Maybe all we need is time
And it's telling me it might be you
All of my life
I've been saving love songs and lullabies

And there's so much more
No one's ever heard before
Something's telling me it might be you

Yeah, it's telling me it must be you
And I'm feeling it'll just be you
All of my life
It's you, it's you I've been waiting for all of my life

Maybe it's you
Maybe it's youI've been waiting for all of my life

Ekceli i dun like sangat bile dah ade feberet tv programmes ni..doesnt matter la if drama bersiri cine ke, konsert AF ke, Desperate Housewives ke.. sebab it makes me crazy. In wht sense? Ye la..nak go outing after work, shopping, lepakking ke..sumer terkensel coz takut tk sempat balik nak catch siaran. Atau pun if i go, then i rush2 nak balik, tak enjoy. Nak balik kg pun kdg tu terpikir i'll missed this and tht..teruk btul. Tapi kadang2 je la..if dah tepu otak dan pandangan mata ku duk pulau nih..mmg sure kena breakaway balik Kl nye.

So, camtu la penangan siaran tv skang ni pada aku. Cuma recently aje aku minat tgk tv ni..before this, dari zaman aku duk asrama pada kurun ke - 15, sampai masuk U kuar U, keje.. i'm not a big fan of the idiot box. Aku tak kisah org bagai nak rak tgk citer ape2pun. But why now? Is it b'coz the progs. are more appealing or aku dh tk byk mende nak wat kat umah tu? ...could be d answer. Kat sini aku sowang2..nuthing much la, tak masak selalu, takde sape nk dilayan. Kalau kat umah my mom.. ramai kerabat, meriah aje umah tu. Sampai my sis's friends lalu depan umah pun kata " korang kat umah mak every week buat kenduri ye".. Haha..

Hidup kita ni pun cam serial drama gak or is it a film. When its gonna end we dun know. Cast dia pun ramai, bajet juta2 (zillions 4 some ppl), props pun berbagai, scene pun chantekk2.. shooting skali je, take dia takde la byk cut! cut!.. kire pro la kiter kan.. hehe. Leh jual ke? Eh..jgn tatau sumtimes audience ramai gak yg nak tau, ape la end of story budak nih!. Oleh itu.. b proud of urself, ur the star of ur own life, live life full and make a story e/tho not so great but enuff if its a beautiful one with all its ups and downs.

Tuesday, July 26, 2005

Blogging


Ntah camne one day i got to read Ayu's blog abt poligami. I was hooked ngn lenggok bahase nyer yang kelakar tapi tepat dan padat. Senang nak relate la kire. Then i pmed her, chatted, met, kenal2 dah satu USM la pulak kan..It's really sumthing abt blogging ni. U read, then u feel like writing, u write, u get to know ppl then u get to know ppl's friends and tht friend is ur friend's friend. Blogging merapatkan ukhwah, menambah bilangan kawan2. B4 this i agreed with kiah, good gals have all d time to write diaries, bad gals dont..coz they're bz doing e/thing they can get their hands on in life. Statement ni cam similar like good gals go to heaven, bad gals go everywhere.. Come to think of it, every opinion has different perspectives, depends on how u look at it la kan.

But i've begin to really like blogging. Bukan to show off abt what i'm doing or what happened, but reading it again bring back fresh memories. Ye la..as human we tend to forget things. Tambah cam aku dah tuer2 ni makin jadik luper..i have intense thought most of the time at that time but once its passed i forgot how i felt..Boleyy?? Applied for feeling sedih, kecik ati, marah umpamanya.. Hutang? Maaf tak releven. Haha.. thanx to forgetfulness, just imagine if u remember every single thing, every single feeling.. Isk..sakit giteww kan. So secara tak lansung it reminds me of wht i've done or maybe what more to b done.

Semalam sowang lagi member said he's blogging too. Hi^5. ;) Cool!

But still, i think in blogging ur real feelings u keep inside, coz sumtimes u dun want ppl to know wht exactly ur views, feelings or secrets kan. I admit i do. Ntah.. i think more than often the deepest of feelings is better left unsaid. Coz perasaan tu satu bende yang abstrak, susah nak citer la kalau citer pun tak sampai maksud plak kang...( maybe tht's why some ppl luahkan dlm bentuk lukisan, lagu, conteng, perangai...??) Betul ke? Hmm... as long as it gives u pleasure, makes u happy..just do it la kan. Member kata camne ade idea nak tulis hari2? Belasah aje..bukan nak masuk pertandingan ke haper.. Honestly, aku pun tatau bape lama hobi ni dpt bertahan. Layan je la.

Tomorrow, who knows where the hell we'll land up.

Monday, July 25, 2005

Cari teman


Personal Information
40-year-old Male from Kuala Lumpur, Malaysia.Interested in Dating, Friendship / Pen Pal, Marriage
Status:In a relationship
Sexuality:Straight
Horoscope: Virgo

Chinese Horoscope: Wood Dragon
Physical
Height :171 cm (5 ft 7.5 in)
Body Type:Prefer Not To Say
Weight:65 kg (143 lbs)
Hair color:Not Specified
Eye color:Not Specified
Background
Educational Level:PhD/Post doctorate
Occupation:Doctor
Language:English (Spoken & Written)Malay (Spoken & Written)
Have Children:I don't have any children
Heritage:Asian, Middle Eastern
Religion:Islamic
Social Preferences
Smoke:Don't Smoke
Drink:Don't Drink
Hi there...assalammualaikum......am a muslim male, in my 40's....a professional, stable career-wise.Of mixed malay -arabic parentage...broadminded in outlook, well travelled, a malaysian, KL born and bred.....looking for a soulmate, .....i have varied interests ranging from reading, travelling, movies , the theatre , sports, music etc,,,,looking for a MATURE, complete relationship,,,,,to do things together.....might be something as simple as going for a walk or a candle light dinner,,,,a romantic at heart, but open eyed and practical too about most things......believe that most things can be discussed, and can be worked out....believe in the spiritual aspect of life, for a balanced life.


Hmm..kalau korang, camner, korang amik initiatives tak utk mengenali mamat nih? Ni ekoran aku pi memain masuk Friend Search. Dah beberapa bulan dan satu2nye respon yg aku dpt adlh drpd mamat ni. Impressive kan bio. dier. Tapi utk membalas salam perkenalan dia tu, aku kena upgrade membership aku utk friend search ni, baru aku dpt access utk balas mail etc. Dan harga nya adlh RM75 utk sebulan. Mula la aku rasa.. shld i or shldnt i? Any harm or nope? Worth it? Wasting time and money? Ok? Curiosity sake.. untung sabut..tuah ayam..bla blah..
Tolong aku sket..tolong jawabkan. Hehe..

Sunday, July 24, 2005

Ujung minggu yang malas


Weekend is here again, its time to breakaway. Hajat di hati nak gi hiking, nak gi Pantai Kerachut. Nak tengok kehijauan, lari dari kota batu ini..cewaah. Tapi sudahnya, baring2 kat umah, ngadap tv, tido, makan, belly dance, para-para dance, konsert AF, tido. Saturday's gone.
Next day, SUN day..yeah..semangat kunun..gi Tmn Belia, food siap bwk..paper BM & MM..org jogging..kita dok baca paper sambil ngunyah. Sukerlahh..kan! Pastu mana ade mood dah nak wat per2.. Gi kat keta utk simpan brg2 sebab leceh nk bwk jalan, udahnye naik keta trus nk balik... ekeke...ingat balik motif dtg situ..hala kan keta ke Kebun Bunga..hmm...tk menarik, ntah naper..mood ilang segala. So, balik umah. Lepak2..tido. Hmm bukan aku yg malas..tapi ujung minggu..Bleh ?? hehe...
Grr...trrtt..trtt..trttnnenene..(lagu henpon)...
Member called..suh anto gi airport. Gi anto ngan As. Best gak menganto org ke airport ni..seronok tengok org ke hulu hilir ngan beg, org peluk2, saying good bye, org jemput org, peluk2 selamat datang. Nice.


*******Paragraph cancelled*******

Masuk malam..mood aku ilang setelah percubaan menjahit manik kat baju agak tk menjadi. Bukan..bukan pasal manik. Ntah2 tetiba ditimpa emosi. Sayu pilu bagai.. teringat kan 'dia'.
Hujan pun lama dah tak turun..so..

Thursday, July 21, 2005

Pengacara majlis

Sejak pagi trying my best to finish up the script. Sambil tu kena buat abstract utk cite Hang Tuah yang ditayangkan kat pameran ruang legar lib. Pameran kali ni we all wat lain sket, disamping buku2 koleksi Malaysiana dan Arkib & banned books, we all letak gak buku2 yg dibuat filem. Aku pegang media, tugas aku ler carik tapes2 or cd2 yg sesuai ngan tajuk2 buku tu. Pastu tayangkan ler. Antara citer2 tu adalah Gone with the wind, Great expectations, Room with a view, Anna and the King, Alice in the wonderland ...to name a few.
So dalam kebizian menggila tu, script siap dalam kul 2pm. Big bos screened it dalam 2.30pm, cun..tak byk komen..lega! So menunggu 3.15pm adalah bagai menunggu buah tak gugur..aku plak rasa nervous kali ni..maybe sebab buat cam garden style nye pelancaran..audience close giler ngan Emcee..:))..students lak lalu lalang. Lepas VC dtg..kami start. Nervous tu masa awal2 aje. After that it was ok..feeling good. Everything went well..alhamdulillah. Even lawatan ke pameran was fun. Got to know few people. My good friends congratulated me.
Masa jamuan, ramai lak yang pasan aku pakai baju kurung Kedah.(lagi!)..Ada yang wat lawak..kata aku nk jadi org kedah la or nk dpt pingat from sultan kedah..har har har! Idok ler begitu, cuma lately aku suke sgt pakai baju kedah ni..simple..senang gerak. Ditambah lak ngan manik yg aku jahit kat baju tu..menambah seri ...ewahh...
Sped, walau tak bape cun aku rasa ade lak yg nak suh tlg jahitkan..Gelak..gelak.

So overall it was a beautiful day. Congratulations to the team for all the hardwork and thanx a lot to kak Riza for the support walau having a difficult time to maintain cool .. hehehe. But u'r one cool cat, gal! (Borrow words kak Anis)
Dengar kabar ptg semalam ade owang carik aku utk mintak jadi Mc lagi utk dinner pesta buku & multimedia?? Hmmm...

Wednesday, July 20, 2005

Buzy giler

Semalam bz sgt. Bz giler, orang giler pun tk bz camtu ..muahaha
Lepas bicara karyawan dengan Prof. Muhammad Hj. Salleh pasal buku dia bertajuk Salju Shibuya, aku tambah bersemangat nak gi Jepun. Dari dulu2 lagi nak gi Jepun, time blaja dan ade kawan2 mamat dan minah Jepun. Masa tu i learned Nihongo ngan depa, seronok + kagum dgn budaya bangsa nih. Ditambah lak bila Prof. Muhammad citer experience die dok kat sana, budaya masyarakatnya, ... lagi la membuatkan aku jadi rindu dan teraser nyaman nya suasana di Kyoto atau pun Kagoshima tpt tinggal kawan2 aku tu. Ye la penah tgk gambo2 depa ..:p, pegi blum la.

Lepas majlis tu ade jamuan, pastu meeting plak. Hmm..kan dah kater last2 aku gak kena jadik Emcee. Last minute la kirenye nih..mula la aku tensen. Nak buat skrip bagai...isk! Sebab ingatkan jabatan sendiri, sabo aje la. Tu la aku..bila org buat muka kesian sket dah takleh nak say No. Kena lak org tu bagi nama big bos kan..usual tactics.
Watever, i'll try my best.

Tuesday, July 19, 2005

Gelek all ur worries away


Semalam aku kursus daa.. benonye 2 hari, Senin and Selasa, tapi senin tu aku agak maleh pegi di+ ngan meeting dan help desk. So semalam baru aku gi dengar bimbingan PTK tu. Iye aku nak amik peksa PTK lagi sekali. Tapi bukan fail tau, cuma tahap 3 utk kertas umum. Maknanye, naik pangkat buleh tapi naik gaji tak buleh. Hmm..so mengikut perkiraan aku dan Y yang mata RM nih..(hehe), naik pangkat tu mmg la lambat lagi kan, ntah bilo..tapi naik gaji tu harus diusahakan. So dengan alasan konkrit lagi mahal tu kami pun berazam utk menebus kegagalan kami dapat tahap 4 dan dpt naik gaji tu dengan amik sekali lagi bulan 8 ni. Rajin? Oh..aku katakan, duit baunya tetap wangi walau telah beralih seribu tangan...Tak cayer? Cuba bau duit tu..bau dia mmg camtu..tetap wangii..menusuk kalbu. Duit ringgit la bukan syiling.. Memang la bile pikirkan aduss buhsan nye nak study balik bab2 dasar, pekeliling & perintah2 am kerajaan, statut2...eiii jenuh. Tapi kena adap la kan..cam kata Dory dlm citer Finding Nemo tu..

Dory: Hey there, Mr. Grumpy Gills. When life gets you down do you wanna know what you've gotta do?
Marlin: No I don't wanna know.
Dory: [singing] Just keep swimming. Just keep swimming. Just keep swimming, swimming, swimming. What do we do? We swim, swim.

Abis kursus PTK ( yang boleh kuar masuk ikut suka tu)..aku pun chow tanpa membuang maser..
Rasa dihati menderu2 nak buat tarian gelek. Tarian gelek? Heheh..aku beli CD Bellydancing. Kira cam dance, lose weight and sculpt ur body gitu la..Semalam tengok2 steps dia..ok la boleh tahan....susahnye..ahakz! Maklumler, dah keras2 dah tummy and butt ni. Tapi takpe..nak jugak buat sebab muzik dia yang ala2 samba dan salsa tu sangat mengujakan.. Hilang segala stress.
Kirenye nanti mudah2an dapat la perut umpama J-Lo, if not...Mas Idayu pun jadi la..muahaha.
Come on bebeh... just keep dancing, dancing, dancing.

Monday, July 18, 2005

Feeling


Time ni rasa nak hari sabtu ahad balik..hehe melampau! Aku melepak tahap ular sawa kenyang last weeknd..hehe taklah, ade gak aku wat bende2 berpekdah i.e. cuci toilet, basuh baju, lipat baju (hooraayyyy backlog baju yg lama tak berlipat dah selesai..its a big deal 2 me :)) ), kemas umah. Pheww, pendek kata kire clear gak lah pandangan mater. Aiseyman..sekalinya almari plak dah tak muat..camner tuh. iskk..!! Cuma yang tak sempat buat : Mop umah, full facial, sauna, body scrub, hair removal (wakaka), manicure & pedicure, :D. Tapi puas hati..aku. It was a very fulfilling weeknd. Tak kuar umah, tapi petang semalam rasa nak reward myself..lepas amik As terus ke Craven cafe..lepak and makan.Best best...

Time ni aku rasa sayu dan mendung2 jugak. Penang asik ujan je skang. Aku lak tak pasan bila ujan malam dua tiga ari lepas..sebab tido mati. Bila mendung dan sejuk2 ni..mula la mood pun semacam. Hmm..tapi bz lak kat opis ni..so takleh nak melayan sangat which is good la kan. Ada program yang akan dibuat oleh Lib. ni sempena Bulan Membaca Julai. Rabu ni ade Bicara karyawan.. cam best la sbb Prof Muhammad akan dtg bagi talk tentang proses membuat buku dia title : Salju di Shibuya something... Selalunya dia mmg takkan fail memberikan informasi yg bagus. Khamis lak ade pelancaran Bulan Membaca tu, lawat pameran la bagai. Hmm...banyak mende nak settle. Jamuan la.. PA sistem la..hopefully aku tak kena jadi Emcee tu..Amin..


Time ni wish i have somebody to share all this with, i mean, what i'm feeling deep down inside..
Miss u!

Friday, July 15, 2005

Akademi Lotus Notes


Kat luar sinun demam AF. Bukan Ahmad Faris or Ahmad Fuad lah..Akademi Fantasia..takkan tatau lagi. Aku ikuti gitu2 aje. Tak kisah kalau terlepas diari or konsert bila balik kg..Sebab tau ade ulang2an kat Ch. 15 tu kan.. Eh kita ade life la.. ekeke… Tapi demam ni mmg la satu macammm. (Hmm tak sabo tunggu semua ini berakhir..haha). Semua org kepoh sokong org tu org ini..especially budak Kulai tu la. Semalam dalam Forum Utusan Malaysia ade org komen pasal sokongon yang gila2 pada budak tu, BERNAS betul komen dia..Aku pun ajukan pada kawan2 kat opis ni dlm mail.(esp.utk sowang yang giler2 sokong budak tu).Dan seterusnya bermula la Konsert Akademi Lotus Notes yang bukan sahaja mempersembahkan bakat nyanyian. Mari mari..kita tengok sape yang kena..

R: boleh Y...nak tengok gak felda mana dia duduk...kalau felda pasir raja...satu kampung la kita....apa2 pun semalam paper berita harian sorang prof tu tulis...first time anak dia nangis sebab lambat pergi mengaji quran...nanti tak pandai mengaji quran macam mawi...hahhah...tu yg beza tu mawi tu...sampai budak2 kecik pun nak pandai mengaji quran macam mawi...
apa2 pun kita org tengah jer...astro pun takder....konsert af pun tak pernah tengok...diary af pun lagi la tak pernah tengok...hahhahah...tapi kenal mawi pasai dia ornag kulai...dan paper kat malaysia...satu hari takder perkataan mawi mesti tak sah....

A: betoi!!! tuh cik kak....paper cakap ja...ada orang bagitau cam tuh...nak menguatkan dan menjustifikasikan cintakan si mawi...sebab lepas tu bole cakap ...ha.!!! dia ada pengaruh baiklaaa....sebab itu ari...ada budak nangis......bla...bla..bla...peeeeraaahhhhhhhh.........

A: aduh....aduh...tekena batang idung pensyarah tuh!!!
bebudak punya program..yang dia pi analisa ilmiah lah konon apa hal.....!!!
anyway bole sesapa info aku pasai nih ....

"M. Nasir selaku Pengetua Akademi Fantasia melabelkan Mawi sebagai... kerana kekasaran yang dilakukan terhadap seorang peserta wanita"......(Ruangan Forum, UM, 14/7/05)
apa yang mamat tuh buat???!!! aku curious nih!!!
Y.....update pls...


Aku: aku tak follow diari, if not mistaken, terbaca dlm chat ch. 15 tu dia tampar one of the gals. FUIIIYOOOOO..ntah tanye la Y..World giler tu sampai tampar anak dara orang...heheh. Tu Professor mana lak nak komen tu?
Y cuba citer sket camne worldnya Mawi time adegan tampo menampo tu. Kitaorg tatau la.
Hiks! ;)


Y: baguih la dier tampaq si gedik ekin tu.. kalau aku ader kat situ aku suwuh si mawi tu siap terajang kuwar akademi lagi.. ekekekekek.. sabtu ni angkat beg la si ekin tu balik kat umah panjang dier..
Nota: ayat di atas diceduk daripada ch 15. harap maklum... ekekekekekek


F: Betul juga kata Prof. tu, ini teori konspirasi. Macam election pula, letak calon bebas nak pecah undi. Apa pun, janji Semut Merah akan menyengat dengan Fantasia Bulan Madu. Susah-susah aje.

A: woi!!!
peeeraaahhhh....F.....teori konsep n&*^%# dia....apa-apa pun biar amylea menang....
harap mawi pawi ngan semut engkau misstep n terus jatuh teguling atas pentas...minggu depan...heheh....aminnn...

Aku: Jatuh hati dengan Cik Nasha
Bagai puteri hikayat dongeng
Daripada Amylea baiklah Marsha
Baik lah gedik daripada cengeng..
huhuhu
:))

A: Marsha the marshmallow nama diberi..
mawi si petani duduk di pelda...
amylea yang kosistent lagi dipuji...
ada rupa dengan gayanya....

hua..hua..hua...

Aku: Sudah cantik tapi dinafi
Takpelah Marsha janji happy
Jadi artis banyak cabaran
Harap adik dpt bertahan

Jangan pulak buat cerita dongeng
Dalam akademi menjadi cengeng
Hajat dihati nak jadi penyanyi ye?
Tapi nampak bakal ganti Neng Yatimah je,,,,
huhuhuh
:))

A: yaik!!! buat lawa dengan manjanya
gedik sana dan gedik sini..
marsha marshmallow perasan orangnyanya
peeraah....!!!! jadi artis hanyalah mimpi...

apa kelas ...jika lah malas...
hajat hati jadi penyanyi...
adegan neng yatimah tuh, masih beralas
kalu ada konspirasi teori...
(saja akma the hidenclaw tiger tu nak bagi dia down...hehehe..)

Y si penyokong kuat u know who:
lelaki melayu terakhir gelaran diberi
pandai mengaji pandai menyanyi
siapa lagi kalau tak mawi
juara akademi tak lama lagi

mawo o mawi pujaan hati
world sana dan world sini
kata apa lah tentang si mawi
aku tetap AFUNDI MAWI..

wakakakakkakakaka

Y: --- tutup mulut kak A.. sYyyyyyyyYYY.. diam-diam la kang semua org dengar dah tak leh nak nengok konset sabtu ni.. minta-minta la si ekin, marsha, akma tu tergeliat lidah teruih kuwar.. buat menyemak jer kat akademi tu.. paksan baguih.. pemalaih pulak tu.. tengok mawi rajin basuh pinggan, belajaq betoi-betoi, konsentret, merendah diri, menerima teguran, berfikiran terbuka, sedia meminta maaf dan sedia memaafkan org lain, tak suka mengumpat, mengata org.. tu semua sifat terpuji tu.. kira-kira tahap WorlD la.. ekekekekekekekekekekeke..

Gitula adanya...menuju puncak. Saboo aje la..
Yang pasti owner saluran tv tu sure Deepavali tahap 'world' thn ni. ;)

Thursday, July 14, 2005

Layan je la


Hari ni teraser nak jadik burung..rasa mamai je nak wat keje nih..adeih. (rasa nak terbang2 gi Taman Belia coz sejuk atau jln2 kat Gurney Plaza cuci mata). Tapi sebab pagi tadi aku dah breakfast teloq 1/2 masak 2 bijik, aku rasa cam tak nak lah terkalah energyku yang ada dek kemalasan tahap ular sawa kenyang nih.
Disamping keje aku mengkatalog bahan2 audiovisual nih, arini nak kena plak buat surat mintak sumbangan utk staf yg masuk sukan antara jabatan tu. Tu la..bajet takde tapi nak buat acara. Sape nak bagi sumbangan tu? sape lagi? pegawai2 ler..dorang ingat banyak duit kiter..isk!
Pastu esok lecturers Sch.Arts lak mintak aku bawak students depa tour lib nih. Kasi tau koleksi ni kat mana, bahan ni kat mana..journal tu kat mana letaknye..gitu la lebey kurang. Kira aksi suap2 lagi la esok...ha ha ha! (bukan makan beradab pengantin ye!). Tapi yang ni aku looking forward gak nak membuat nya. (agak2 kenapa? muahaha)..Iskk nakal korang ni berpikiran begitu tauu...hiks!
Ni ade satu test aku jumpe tadi. Today's featured humor katanya. Ade hati kasi nama Oreo personality test..Oreo?? ek eleh..i wonder who came out with this idea la. Tapi sebab dia kata masuk kategori humor, layan je la.. : -)

Oreo Personality Test .
Psychologists have discovered that the manner in which people eat Oreo cookies provides great insight into their personalities. Choose which method best describes your favorite method of eating Oreos:
1. The whole thing all at once.
2. One bite at a time.
3. Slow and methodical nibbles examining the results of each bite afterwards.
4. In little feverous nibbles.
5. Dunked in some liquid (milk, coffee...).
6. Twisted apart, the inside, then the cookie.
7. Twisted apart, the inside, and toss the cookie.
8. Just the cookie, not the inside.
9. I just like to lick them, not eat them.
10. I don't have a favorite way because I don't like Oreo.
Your Personality:
1. The whole thing. This means you consume life with abandon, you are fun to be with, exciting, carefree with some hint of recklessness. You are totally irresponsible. No one should trust you with their children.
2. One bite at a time. You are lucky to be one of the 5.4 billion other people who eat their Oreos this very same way. Just like them, you lack imagination, but that's okay, not to worry, you're normal.
3. Slow and methodical. You follow the rules. You're very tidy and orderly. You're very meticulous in every detail with every thing you do to the point of being anal retentive and irritating to others. Stay out of the fast lane if you're only going to go the speed limit.
4. Feverous nibbles. Your boss likes you because you get your work done quickly. You always have a million things to do and never enough time to do them. Mental breakdowns and suicides run in your family. Valium and Ritalin would do you good.
5. Dunked. Every one likes you because you are always up beat. You like to sugar coat unpleasant experiences and rationalize bad situations into good ones. You are in total denial about the shambles you call a life. You have a propensity towards narcotic addiction.
6. Twisted apart, the inside, and then the cookie. You have a highly curious nature. You take pleasure in breaking things apart to find out how they work, though not always able to put them back together, so you destroy all the evidence of your activities. You deny your involvement when things go wrong. You are a compulsive liar and exhibit deviant, if not criminal, behavior.
7. Twisted apart, the inside, and then toss the cookie. You are good at business and take risk that pay off. You take what you want and throw the rest away. You are greedy, selfish, mean, and lack feelings for others. You should be ashamed of yourself. But that's ok, you don't care, you got yours.
8. Just the cookie, not the inside. You enjoy pain.
9. I just like to lick them, not eat them. Stay away from small furry animals and seek professional medical help - immediately.
10. I don't have a favorite way, I don't like Oreo cookies. You probably come from a rich family, and like to wear nice things, and go to up-scale restaurants. You are particular and fussy about the things you buy, own, and wear. Things have to be just right. You like to be pampered. You are a prim. Nobody likes you.

***
Aku tak la suka makan Oreo ni. So aku no.10 la kan. Aku gelak baca personality aku pasal pilih no. 10 tu.. Ha ha ha ha..

Wednesday, July 13, 2005

Bijak pandai


120,000 tercicir ke IPTA -- Pelajar Melayu tidak dapat teruskan pengajian walaupun cukup syarat
Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
KUALA LUMPUR 12 Julai - Hampir 120,000 pelajar pintar Melayu yang gagal dan tercicir ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tahun ini walaupun syarat mereka cukup dijangka berdepan dengan situasi; terbiar, menganggur dan tiada hala tuju.
Malah, harapan untuk melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) pula `terkubur' apabila Majlis Amanah Rakyat (Mara) membuat keputusan drastik untuk tidak lagi memberikan pinjaman kepada pelajar-pelajar di institusi itu.


Haaa..itu citer muka depan Utusan Malaysia arini? Terkejut? Pucat gigi?Ketar gusi? Itu lah senario yang melanda. Ishh..betul ke eh sampai gitu sekali? Teruknya…abih tu bebudak tu nak gi mana? Ape masalahnye nih. Tapi kita sure tak terasa sangat coz bukan anak2 kita. Aku dah merasa tahun lepas time my niece tak dpt mana2 walau pun dia nye result power giler. Turun naik Kementerian pun tak jadik. Last2..tanggung sendiri, hantar and now dia study nunnn kat Ukraine sana. Sian budak tu. I hope she’ll be strong and be the best that she can be. Tapi berita hari ni lagi menggegarkan sebab 120 ribu pelajar pintar Melayu tu…haa..sape nak jawab nih? Musykil sungguh sebab Utusan Malaysia je yang paparkan berita ni, Berita Harian takde plak …Hmm..sesuatuh..?
Semalam ajar OPAC kat students. Class kul 2, budak2 bukan Melayu 1.45 dah tunggu depan pintu, dan seperti yang dijangka mmg jumlah depa lah majoritinya. Ade la 6-7 orang girls orang kita. Bebudak lelaki Melayu? Nan ado! Mana diorg pegi ntah? Selalu camtu la tiap2 tahun..pastu kang time urgent last minutes nak wat assignment nak carik buku, baru la terhegeh hegeh datang kaunter tanya kat tingkat berapa, rak mana…Masa ni la Penasihat Pembaca rasa nak tabor..(kekek…kan kan)
Pastu jaga Help desk pulak, beri bantuan pada new students mencari arah (hilang ke?), mencari info (buku panduan pun dah bagi), pendek kata..memang melayan la apa saja kemusykilan. Manja sungguh kan depa nih. Suap jangan tak suap. Masa aku ajar OPAC semalam, siap aku cakap:

"password u all, nombor 1 ok, satu as in number, u know kan number. Nombor satu bukan s.a.t.u (siap eja) ok."

Saje aku ulang2. Budak2 tu tergelak2..

"Aku kata u all gelak eh..jangan gelak..sebab bila u all kuar dari this room pegi try OPAC some of u akan type S.a.t.u. It happened and nanti u datang tanya, saya masukkan password tapi tak boleh get thru".

Al maklumla time tu kul 2++ sure mata pun Zzzz…dan fikiran ntah kemana…kan. Hm..kisah nye. No offense pada ex-students universiti ni eh....korang bijak pandai aku yakin..hehe.
Begitu la aku belai depa semalam…dalam aksi suap2 tu, terlebih kuah dari sudu ..wakaka.
Kadang tu terpikir gak dan Anis pun ada cakap:

"eh kita dulu takde pun dibantu2 diajar2 nih..lepas gak kita degree dan master….survived... ni manje sungguh ni".

Tu ape makna nye tu?? Sapa tau? Meh sini tolong jawab…..maknanya..Kite memang terer la dek non oii.. Bila nak sambung Phd laks?.... ahakz!

Tuesday, July 12, 2005

Mencari cinta


Terbaca di akhbar hari ni tentang program realiti tv yang baru bakal keudara di TV3 malam nanti. Program mencari cinta ni memaparkan 20 orang jejaka yang akan cuba merebut cinta seorang gadis dan sape yang berjaya bakal menjadi pasangan hidup gadis berkenaan. Walaupun kat ASTRO ada program serupa, Money for love tapi yang ini katanya bukan dating show tapi akan lebih memaparkan aspek budaya masayarakat, menjaga sensitiviti agama serta mendapat pandangan/persetujuan keluarga si pempuan tu. Bukan hentam keromo la kirenye. Dan menurut kata akhbar tu lagi, lebih 400 permohonan diterima dari jejaka seluruh Malaya yang berusia 27 keatas. Wahhh…ramai rupernye yang masih mencarik cinte diluar sana eh? Tapi kenapa cam takde orang je kat Penang ni?? Ade gak member yang rasa nak gi pindah ke KL plak in the hope of finding eligible bachelor, carik jejantanz yang 'happening' sket bila time terasa sunyi sepi buhsan idop kat pulau nih. Tapi aku penah counter balik, “kalau sungguh camtukan camne lak halnye member2 kat KL tu pun masih blum ada yang punya gitu”? Hmm…sudahnya, masih jugak stay kat pulau ni..hahah. Jodoh pertemuan ni susah nak dijangka. Ada yang masuk program tv utk carik cinta, ada yang chatting, ada yang pegi Modesto, ada yang masuk utan ada yang masuk U dan ade gak yang tak yah masuk mana2..Tau2 kawen sudah. Macam2 lah caranya utk memenangi piala cinta tu kan..
Semalam masa makan ngan memember kat Bangkok Tomyam, baru nak turun keta dpt satu call. Upernyer dari mamat ni yang dah lama tak contact, ingat kan dah kawin. Dia ni junior aku la masa kat campus dulu, tapi ntah camne dari sembang2 biasa (aku agak la), dia mencarik aku sampai ke Penang ni. Aku tukar no hp bila ke Penang, dia call umah, abang aku yang baik hati telah bagi nombor hp baru aku..haaa apa lagi bermulalah episode. Ok, tht was 5 years ago. 2001 ke 2002 dia dtg sini jumpe aku and I made myself a promise, tht will be the last time. Dia sms aku tak reply, dia call aku tak angkat.. ntah rasa tak berkenan sebab dia cam nak show off sangat2, trying too hard to impress…alaaa..malas la gitu. Tapi semalam kantoi sbb no.opis, aiyohhh..and kata2 dia
“ akak bila nak kenduri”?
“ntah”
"akak masih cam dulu ke sure berisi lagi ni”
"a’ah camtu la”
“akak ni memang taste saya la, saya mmg suka org cam akak ni. Kalau saya tengok maria tunku sabri dalam jalan2 carik makan tu sure saya teringat akak, bersemangat saya tengok dia tu, kire akak ni mmg taste saya la”
“aik, takkan tak jumpe taste awak tu kat putrajaya, kan ramai sana tu”?
“ada, tapi tak kena la taste saya, yang ada pulak tapi bini orang”.
“Hmmmm…”
“nanti saya datang penang boleh la kita jumpe ye”
“err..mm..err..”
Masa tu aku dah buat muka seribu ekspressi kat kak anis, dah gosok2 nasib tak tampar2 badan kak anis sebab menahan geli, mujur la abg tomyam tgh amik order time tu…
aku cakap pada kawan2 aku, kalau dia mai penang lagi..aku angkut korang sumer gi dating (boleh?) sekali….tak koserrr yeww. Tatau la bukan dia budak jahat tapi..tak boleh la nak lebih2…its just..hhmm..NO.
Ni ada kawan aku bagi email dulu, betui gak bila dipikirin…ntah la. Sindri mau hengatt la..

Choice and Chance...

When we meet the right person to love when we're at the right place at the right time, that's chance.
When you meet someone you're attracted to, that's not a choice.
That's chance.
Being caught up in a moment (and there's a lot of couples who get together because of this) is not a choice.
That's also a chance.
The difference is what happens afterwards. When will you take that infatuation, that crush, that mind-blowing attraction to the next level? That's when all sanity goes back, you sit down and contemplate whether you want to make this into a concrete relationship or just a fling.
If you decide to love a person, even with his faults, that's not a chance.
That's choice.
When you choose to be with a person, no matter what, that's choice.
Even if you know there are many people out there who are more attractive, smarter, and richer than your mate, and yet, you decide to love your mate just the same,that's choice.
Infatuation, crushes, attraction comes to us by chance. But true love that lasts is truly a choice. A choice that we make.
Regarding soul mates, there's a beautiful movie quote that I believe is so true about this: "Fate brings you together, but it's still up to you to make it happen." I do believe that soul mates do exist. That there is truly someone made for you. But it's still up to you to make the choice if you're going to do something about it or not. We may meet our soul mates by chance, but loving and staying with our soul mate is still a choice we have to make.

Monday, July 11, 2005

Wish it were sunday


Hari ni Isnin, dah keje semula..dah masuk middle July, cepat nya masa berlalu kan. Semalam aku baru balik dari kampung..(lagi!) ;). Seronok walau sekejap. Tu la bak kata owang putih, "A house is always a home when love is there". Aku bersyukur balik kepada org2 yang menyayangi aku tanpa belah bagi, kasih sayang ini tak boleh dapat dimana2 sekalipun hatta dari kekasih paling romantis dalam dunia. 'Feel' dia lain. Hmm..teringat masa peluk mak, baring celah ketiak mak...........the best place on earth, hehe.
Kirenye weekend kali ni balik mmg sekejap cuma. Tak sempat lepak lama dan bila carik tiket bas utk balik Penang semula..makkk aiii..sumer tiket siang dah abish..dek kerana bondaku tak bagi balik malam..aku pun dengan penuh rasa anak tokey minyak beli la tiket Nice Plusliner berharga RM50.10 iteww. Phewww...rabak poket. Ape nak buat kan..takpe la sesekali. Aku amik plak single seat..so semalam..best je journey, dapat air mineral (kecik ya amat)..dan satu Chicken Roast Sub. hmmm ..Yang penting..tak yah bergesel bahu and peha ngan org sbelah.Itulah nikmat naik bas ekspress ye adek2.
Peringatan utk aku: lenkali nak balik weeknd beli tiket KL -Pen awal2 coz skang keje dah 5 hari..sumer org rajin balik kot. (Bak kata Speda..cam budak sekolah asik2 balik)..muahaha..

Friday, July 08, 2005

Calon putih gebu

Aku dicalonkan utk bertanding jawatan Naib Presiden utk persatuan staf kami. Punya lah taknak..sampai org datang bilik (kire kena paksa la)..Pikir NP ni tak banyak koje..aku kata la ok. Maka petang tadi berlangsung la Pilihanraya nya tu. Dasat betul dorang ni..macam nak jadik YB lagak nye. Dan tak sangka lak menang, walau tipis ngan staf tu. Hmmm.. kalau dia menang pun bagus gak..Maleh rasa nya nak involve..tapi aku menang jugak, nampaknye kena la buat ape2 yg patut untuk 2 tahun ni.
Statement maut Anis: "selagi dia putih gebu, idung mancung, dada bidang..sure menang punyer.."
Oiiiiiii...hampeh tu..muahaha..

Nak balik kg plak pas ni..
Yay..Yay!...Balik kg..ooo balik kg.. oo balik kg..hati riang!

Thursday, July 07, 2005

First appearance

Bisikan yang pertama
Membawa erti untuk selamanya
Kubagaikan tak percaya
Apa yang telah pun kurasa

Akhirnya menulis blog. Aku?? Yang selalunya lebih suka jadi pencerita dalam hati aje. tapi kenapa eh..tu lah..susah kan kalau "dalam hati ada cinta" (baca ikut ala-ala gedik pelakon drama dalam hati ada cinta tu..hik hik.). Hmm..sebenarnya sunyi..rasa my life goes unnoticed, nobody's witnessing what's happening here with me. Mak jauh, family jauh..kawan2 sini ada jugak ( selalu jadi tukang dengar) ..tapi tu lah..bayangkan sehari ada 24 jam..pagi sampai petang dah keje..pastu balik umah kalau takde buat bende2 lain..pastu dah malam, kena lak bila takleh tido and my mind is like a pc yang takleh nak dishutdown..hatta dibuat Ctrl-alt-del sekali pun..
Tak ke sakit gitu?? so..muncul lah blog ni..sebagai wadah..(cewaah) belaian jiwaku.. boleh???